3 Woonbuurten

Het ontwerp

Buitenveen Aalsmeer bestaat uit drie buurten met elk een eigen karakter en wordt omzoomd en doorsneden door water en heel veel groen. Denk aan sloten, bruggetjes, groene lanen met veranda’s en oevers met vlonders waar je heerlijk kunt zitten. Loop een ommetje of rol je kleedje uit in het park!

Er komt in Buitenveen Aalsmeer zowel een buurt- als een wijkpark. Hierin is ook kleinschalige horeca voorzien. In de wijk komt ook een kindcentrum met een basisschool en diverse voorzieningen, zoals kinderopvang. Naast de woningen met tuinen komen er ook appartementen en seniorenwoningen.

De noordkant van deze nieuwe wijk in Aalsmeer wordt begrenst door de Aalsmeerderweg, aan de zuidkant van Buitenveen loopt de Legmeerdijk met de voornaamste entree naar de wijk. De wijk wordt ingericht als 30 km-zone. Autoluw en op sommige plekken autovrij. Fijn voor de kids! Ruim baan wordt gegeven aan fiets- en wandelroutes door de wijk.

Buitenveen Aalsmeer

Voorlopig ontwerp

Wonen

Buurt 1

In Buurt 1 komen ruim 250 woningen, vooral woningen met tuinen en één appartementencomplex. Deze buurt heeft een groene, informele en dorpse sfeer. Hier vind je rijwoningen, veranda’s aan groene straten, veel bomen en water, in een ruime opzet. De woningen hebben veelal een kap.
Centraal in de buurt komt een dorpsplein (‘Bronk’). Een fijne speel- en ontmoetingsplek, waaraan ook een seniorenhof ligt met een eigen binnentuin.

Aan de rand van Buurt 1 ligt het wijkpark. Met een trapveld voor sport en spel, fitness én de BuurtKas. Dit is dé plek voor groene activiteiten. Een kinderboerderij, een moestuin, een doolhof, een pluktuin? Je kunt er ook jeu de boulen! Daghoreca is hier goed mogelijk.

Aan het park ligt ook het appartementengebouw. De woningen op de begane grond van het appartementengebouw hebben tuinen of terrassen.
Aan de noordzijde van Buurt 1 bevindt zich een brede groene zoom met vrijstaande woningen en tweekappers. Hier bevindt zich ook de entree naar Buitenveen Aalsmeer vanaf de Aalsmeerderweg. Aan de zuidkant van de buurt ligt de Middentocht. Langs dit water kun je wandelen en komen vlonders waar het ook heerlijk toeven wordt. En langs de Middentocht komt het fietspad waardoor je snel in Aalsmeer of  Westwijk bent voor je boodschappen.

Duurzaam­heid

Buitenveen Aalsmeer is klaar voor de toekomst. Niet alleen de woningen zelf zijn energiezuinig, duurzaam en gasloos, ook de wijk wordt volledig klimaatbestendig ingericht. Door de vele groene zones, parken, wadi’s, watergangen en – bergingen en natuurspeelplekken is Buitenveen Aalsmeer niet alleen bestand tegen hevige hoosbuien, maar wordt het water ook vastgehouden voor drogere periodes. Natuurlijke, weelderig groene oevers bevorderen de waterkwaliteit en zijn goed voor de biodiversiteit.

Om opwarming van de omgeving tegen te gaan is verhard wegdek in de openbare ruimte geminimaliseerd. Waar verder nog verharding nodig is, wordt het half-open, zodat er gras tussen kan groeien. Het gevarieerde groen en de vele, verschillende soorten bomen zorgen voor verkoeling, schaduw en een gezonde woonomgeving voor mens én dier. En, kijk omhoog! Ook aan de gevels en op de daken komt groen! En heb je een elektrische auto, dan laad je die op aan één van de vele laadpalen die in de wijk komen te staan.

Op de hoogte blijven?

Zie je jezelf hier al wonen? Nog even geduld, er wordt nog druk gewerkt aan alle plannen. Wanneer alles volgens planning verloopt hopen we medio 2024 meer te kunnen vertellen over de eerste woningen. Wil je als eerste geïnformeerd worden? Dat kan! Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en mis niets! We houden je graag op de hoogte over Buitenveen.

Inschrijven voor de nieuwsbrief